cékla receptek
Cékla salátának vagy télire recept
- A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
- Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
- Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
- Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.
Céklafasírt
- A céklát és az édesburgonyát hámozzuk meg, majd a reszelő kis lyukán reszeljük le a fokhagymagerezdekkel együtt.
- Adjuk hozzá a tojást, az általunk készített zsemlemorzsát, a fűszereket.
- Néhány perc pihentetés után liszttel és további zsemlemorzsa hozzáadásával állítsuk be a kellő állagot. A lényeg, hogy jól formázható alapot kapjunk.
- Gyúrjuk össze, és vizes kézzel formázzunk golyókat vagy pogácsákat.
- Hempergessük meg őket zsemlemorzsában.
- Bő, forró olajban süssük ki, majd papírtörlőn itassuk le róla a felesleges olajat.
Joghurtos céklakrémleves tojással
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 4-5 közepes cékla
- 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves
- 1-2 krumpli, attól függően, hogy ki mennyire sűrűn szereti
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaj
- 3-4 kanál joghurt, a sűrű görög joghurt lenne a legjobb
- cukor, só, bors
- fejenként 1 főtt tojás
A lila hagymát felkockázzuk és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.