cékla receptek

Cékla salátának vagy télire receptCékla salátának vagy télire

  1. A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
  2. Lehűtjük, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és azon forrón a céklaszeletekre öntjük. Ezek után kettéválik a recept.
  4. Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni.
  5. Ha télire szeretnénk eltenni, akkor kihűtés után üvegekbe töltjük. Minden üvegbe 1-2 tormaszeletet teszünk. Ha nem szeretjük a tormát, akkor el is hagyhatjuk. Az üvegek tetejére késhegyni tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Vízfürdőben a forrástól szamított 10 percig gőzőljük.

CéklafasírtCéklafasírt

  1. A céklát és az édesburgonyát hámozzuk meg, majd a reszelő kis lyukán reszeljük le a fokhagymagerezdekkel együtt.
  2. Adjuk hozzá a tojást, az általunk készített zsemlemorzsát, a fűszereket.
  3. Néhány perc pihentetés után liszttel és további zsemlemorzsa hozzáadásával állítsuk be a kellő állagot. A lényeg, hogy jól formázható alapot kapjunk.
  4. Gyúrjuk össze, és vizes kézzel formázzunk golyókat vagy pogácsákat.
  5. Hempergessük meg őket zsemlemorzsában.
  6. Bő, forró olajban süssük ki, majd papírtörlőn itassuk le róla a felesleges olajat.

Joghurtos céklakrémleves tojással

Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 4-5 közepes cékla
  • 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves
  • 1-2 krumpli, attól függően, hogy ki mennyire sűrűn szereti
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 3-4 kanál joghurt, a sűrű görög joghurt lenne a legjobb
  • cukor, só, bors
  • fejenként 1 főtt tojás

A lila hagymát felkockázzuk és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.